Tervetuloa mukaan SE – Seksipuhekirjan takahuoneeseen. Olemme Rosan kanssa kirjoittamassa kirjaa seksipuheesta eli seksuaalisesta kommunikaatiosta, joka siis on toki muutakin kuin puhetta. Julkaisimme keväällä 2017 NE – Kuukautiskirjan, joka on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja kuukautisista. SE – seksipuhekirjassa aihe on laajempi. Nyt käsittelemme seksuaalisuutta ja sitä miten sen kukin kokee ja miten siitä kommunikoi. Ote on edelleen sama; tartumme aiheeseen suoraan ja huumorilla ja kirjasta tulee kauniin visuaalinen. Tämä haastattelusarja raottaa ovea kirjan kirjoituksen takahuoneeseen julkaisemalla muutaman täyspitkän haastattelun, joita olemme kirjaa varten tehneet.
Tällä kertaa haastattelussa Susanna Lehtonen, intohimoinen argentiinalaisen tangon harrastaja sekä tanssinopettaja Pasi Laurén.

 

Abrazo on argentiinalaisen tangon halaus

Paviljongissa on käynnissä Milonga. Ihastelen tanssivia pareja. Asut ovat melko arkisia, poikkeuksena naisten ihanat korkokengät. Hidas ja viipyilevä tango on intiimiä ja sensuellia, ja vaikuttaa siltä, että tanssijat ovat hyvin läheisiä toisilleen. Käy kuitenkin ilmi, ettei paikalla ole kuin yksi pariskunta. Kaikki tanssivat kaikkien kanssa.

Susanna sanoo, että paikalla on sattumalta myös hänen tanssinopettajansa, jolta Susanna on sanojensa mukaan oppinut kaiken, mitä osaa. Pasi Laurén, tanssinopettaja, suostuu myös haastatteluun.

Kysyn ensimmäisenä pitääkö paikkaansa, että lajissa flirttaillaan paljon? Vastaus on melko suoraan molemmilta, että kyse ei ole flirtistä, eikä argentiinalainen tango itsessään ole flirttiä, mutta antaa kyllä flirtille mahdollisuuden.

”Jos haluaa, että on flirttiä niin kai sen voi niinkin ottaa. Etupäässä kyse on kuitenkin yhdessä jaettavasta hetkestä. Tanssin täällä isoäitini ikäisten naisten kanssa, niin eihän se sovi. Mutta jos haluaisi viestiä tanssissa, niin erilaisten halauksien avulla se onnistuu”, Pasi kertoo.

Argentiinalaisessa tangossa ei ole kilpa- ja lavatansseista tuttua tanssiotetta, vaan halaus, abrazo. Halauksella voi viestiä. Jokaisessa tanssissa, jokaisen partnerin kanssa halaus on erilainen. ”Me vain halataan ja asioita tapahtuu”, sanoo Susanna. Puheissa toistuu termi ”koskettavampi läsnäolo”. Tämä ei ole se tanssi, jossa jätetään aivot narikkaan vaan opitaan olemaan läsnä merkityksellisesti.

 

Tangoon kutsutaan katseella

Tanssiinhaku on kuin käsikirjoitettu leikki, jonka säännöt tangon harrastajat ymmärtävät. Tangoon kutsutaan katseella. Pitkä katse, kunnes toinen vastaa. Jos ei vastaa katseeseen, ei halua tanssia. Jos vastaa ja katse kohtaa pidemmäksi aikaa, ehkä pieni nyökkäys tanssilattian suuntaan, tarkoittaa kyllä. Joka haluaa tanssia, hän on avoin, haettavissa.

”Flirtti on niin ‘minä haluan’. Tässä on kyse läsnäolosta, ‘olen tässä sua varten’. Tangossa läsnäolo on hyvin intiimiä. Halaus viestii joskus enemmän flirttiä, joskus vain puhtaasti läsnäoloa. Jos ei ole parisuhdetta tai voi huonosti parisuhteessaan, voi tanssin parista tulla hakemaan läsnäoloa”, Pasi selittää.

Argentiinalainen tango on sosiaalinen tanssi: pari vaihtuu jokaisen tandan (3–4 tanssia) jälkeen. Kesken tandan ei lopeteta, sillä se olisi todella epäkohteliasta. Tandan aikana ehtii tutustua toiseen, tanssin kautta, ja tietää haluaako tanssia toistekin. Susanna kertoo, että mielettömiä tansseja voi kokea jonkun sellaisenkin kanssa, joka ei muuten lainkaan viehätä.

Lavatansseissa on oma etikettinsä. Argentiinalaisessa tangossa noudatetaan vain hyviä käytöstapoja. Rukkasia ei saa koskaan, sillä haku tapahtuu katseita vaihtamalla, ja jos ei katso takaisin, ei halua tanssia.

”Argentiinalainen tango voi olla liikuntaa, avoimessa otteessa voi leikitellä, joskus tanssi riistäytyy aivan käsistä ja paidat märkinä mennään vaan. Jos musiikki on suurta, aggressiivista ja voimakasta, sitä intoutuu. Tango muotoutuu tanssijoidensa mukaan, siihen vaikuttaa kellonaika, partnerin taito, musiikki, tunnelma ja oma fiilis”, Susanna kertoo.

Tanssin aikana ei puhuta. Toinen on viejä, sen tietävät molemmat. Myös nainen voi viedä. Susanna pitää kursseja nimeltä Plan B. Siellä opetetaan naisia viemään. Usein milongassa on enemmistö naisia, ja jos haluaa tanssia, on hyvä opetella viemään. Molempien pitää joka tapauksessa osata tanssia, ei voi olla vain tanssitettavana.

”Pitää osata seisoa ja ottaa muutama askel. Jos osaat kävellä käsi kädessä, se on hyvä alku. Kyse on kehon hallinnasta, pitää oppia uskomaan omaan kehoon ja kykyihin. Uskallus olla avoin ja läsnä. Mitä enemmän yrittää suojella itseään, sitä vähemmän kuulee”, Pasi opastaa.

Liity Lipstick Mafiaan!

Lady Lipstick haluaa kutsua sinut mukaan eliittijoukkoomme! Saat ensimmäisenä tiedon kaikesta uudesta sekä upeita etuja meiltä ja partnereiltamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *