Tervetuloa mukaan SE – Seksipuhekirjan takahuoneeseen. Olemme Rosan kanssa kirjoittamassa kirjaa seksipuheesta eli seksuaalisesta kommunikaatiosta, joka siis on toki muutakin kuin puhetta. Julkaisimme keväällä 2017 NE – Kuukautiskirjan, joka on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja kuukautisista. SE kirjassa aihe on laajempi. Nyt käsittelemme seksuaalisuutta ja sitä miten sen kukin kokee ja miten siitä kommunikoi. Ote on edelleen sama; tartumme aiheeseen suoraan ja huumorilla ja kirjasta tulee kauniin visuaalinen. Tämä haastattelusarja raottaa ovea kirjan kirjoituksen takahuoneeseen julkaisemalla muutaman täyspitkän haastattelun, joita olemme kirjaa varten tehneet.

SE haastattelusarjan aloittaa kesällä Porin Kirjurinluodolla tekemäni haastattelu Akin ja Ritan kanssa. Jälkeenpäin harmittaa, etten nauhoittanut tai videoinut haastattelua, pariskunnan ihana murre ei pääse kirjoitettuna oikeuksiinsa.

Kirjurinluoto, Pori 28.7.2017

Universumi sai vihiä Ritan ja Akin rakkaustarinasta vuonna 2009, kun Aki sanoi ystävälleen että “Rita tulee olemaan mun puolisoni”.

Rita: “Aki oli laittanut viestejä Facebookissa ja kirjoittanut oikein sydänverellä viestin myös mun työsähköpostiin, mutta en ollut sitä huomannut. Sit hän lähetti Bahamalta sinisiä ajatuksia ja kuvia, ja mä mainitsin kaverille, että nyt on Mannisella kovat piipussa. Taitaa olla tosissaan. Lupasin mennä syömään Akin kanssa.”

Aki: “Mut sit sulla oli joku Jonssoni joka veti oikeelta ohi.”

Rita: “Joo tapailin yhtä tyyppiä. En sit mennytkään syömään Akin kanssa. Mut loppuvuodesta 2013 olin sinkku ja me tavattiin yksi lauantai-ilta Somassa.”

Aki: “Kävin juttelemassa Ritan kanssa ja sanoin että hyppään aina pää edellä, ehkä hypätään joskus vielä yhdessä.”

Ritalla oli ennakkoluuloja Akia kohtaan. Oli aina tuntenut “Akin Porista”, eikä ollut ajatellut kaveria sillä tavalla. Aki puolestaan oli ajatellut Ritaa juuri sillä tavalla jo monta vuotta ja kehotti Ritaa kärräämään ennakkoluulonsa kaatopaikalle.

Aki: “Sunnuntaina pyysin Ritaa takeaway-kahville. Oli kaunis talvipäivä ja paljon lunta, Pori antoi parastaan.”

Rita: “Mä vastasin puhelimeen, että näkisitpä mut nyt. Oli kauhee kanuuna, tukka pystyssä ja edellisen illan meikit naamalla. Aki sanoi: “Saat kaksi tuntia aikaa.””

Aki: “Yleensä kun nainen sanoo ei, se on ei. Mutta nyt oli tunne, että tän pelaan loppuun asti. Päätin, että teen selväksi mitä haluan. Hain Ritan Hummerilla jossa menee ovet sillä tavalla kuuluvasti kiinni, että nyt tulit jäädäksesi. Kerroin, että mä en tarvii sun pikkuhousuja vaan sun elämän.”

Rita: “Niillä ekoilla treffeillä ei edes pussattu. Ajeltiin ja juteltiin. Illalla puoli kahdeltatoista kun olin menossa nukkumaan, Aki soittaa, että on alaovella. Mä olin jo yövoiteet naamassa. Mutta lähdin kyytiin. Aki toi mut tänne Kirvatsiin tohon kaarisillalle. Lunta sateli.”

Aki: “Kaikki pyhäkoululiikkeet piti tehdä!”

Rita: “Ärsyttää semmoiset miehet, jotka ei tiedä mitä ne haluaa. Akin kanssa se oli heti selvää.”

Aki: “Oon aina ollu semmonen, että ajattelen asiat joulupöytään asti.”

Rita: “Mä taas elän just tätä päivää.”

Aki: “No maanantaina Rita tuli mun luo eikä enää koskaan lähteny.”

A&R: “TIS:sissä eli Temptation Island Suomi:ssa meillä oli vuosipäivä, se oli tunteellinen hetki. Olihan se rajua leikkiä, kun oli tavannut ihmisen jonka kanssa haluaa jakaa elämänsä. Haluttiin testata suhdetta. Meillä oli tarina ja meillä oli myös omat tarinat. Siksi varmaan saatiin heti sarjan alettua telkkarissa yhteydenotto, että kiinnostaisko oma ohjelma. Unne Sormunen kertoi, että olisi valmis ohjelmaidea tarjolla. Se oli ihan meidän näköinen ohjelma. Meillä on yhteinen energia ja vahva käsinkosketeltava rakkaustarina.”

Aki: “Yhdessä iltapäivälehdessä oli meidän ohjelmasta juttu ja otsikko “Läski pilaa seksin”. Siitä tuli kohu ja saatiin kyllä palautetta. Ei me niin olla sanottu, mutta jokainen meidän ohjelmassa ollut pari sanoi, että läski tulee väliin. Ihan fyysisesti. Mutta ennen kaikkea henkisesti. Kun siihen vyötärölle tulee vuosien mittaan löllykkää, niin se vaikuttaa itsetuntoon.”

Rita: “Se on myös suomalainen juttu. Esimerkiksi Afrikan maissa muotoja korostetaan ja niitä osataan kantaa. Suomalainen puolestaan ei välttämättä koe itseään viehättäväksi jos on ylimääräistä vyötäröllä. Alkaa peitellä itseään eikä kehtaa edes omalle puolisolleen näyttää kehoaan.”

Aki: “Ja on se niinkin, että jos on rapakunnossa niin ei sitä vaan jaksa seksiäkään harrastaa.”

Rita: “Mulla on ystävä El Salvadorista ja hän kertoi että Despacito-biisi joka kertoo seksistä, hitaasti etenemisestä, on ihan totta, siellä miehet puhuu paljon enemmän seksistä ja seksin aikana. Suomessa alle tarvii pari kaljaa eikä silti oikein päästä asiaan. Se, että mies sanoo sulle jotakin ihanaa, tekee naisen olon niin seksikkääksi.”

Aki: “Kotoa tulee esimerkki. Kuinka siellä on puolisolle puhuttu ja kohdattu ihan arkipäivän asioissa.”

Rita: “Mä sanon ääneen. Sanon Akille viimeksi, että on muuten oikeen piukee pylly.”

Tänä aamun sanoin Ritalle, että onko tää kaikki kaunis iho mun?

Aki: “Tahdikas on seksikästä. “Mä imen sun pilluu” ei ole seksikästä.”

Rita: “Sanot sä joskus, että “Täyskö meiä oikee flatkuttaa? Hässii pärskäyttää.””

Aki: “Pitää olla yhtä avointa kuin kaupassa käynti. Ihan normaaliahan se on jos sohvalla halaillaan. Kaverit kysyy että “taasko mä keskeytin”. Meille se on ihan normaalia. Mut jos ei ole avointa, sit seksi haetaan jostain muualta. Tiedän mistä puhun. Oon elänyt kaksoiselämää, enkä ikinä haluis sitä enää. Nyt mä herään onnellisena joka aamu.”

Aki: “Nyt energia kehittyy ihan eri tavalla ja menee oikeisiin asioihin. Jos olisin kokenut vain yhden 20 vuoden parisuhteen, ei mulla olisi tarinaa eikä värejä värikartassa. Joskus kun keskustelen ihmisen kanssa, joka ei ole elänyt yhtä kirjavasti, ei ne vaan ymmärrä. Voin antaa tukea kun esimerkiksi kaverit kokee nyt vaikeita aikoja parisuhteessa, eroja ja muuta.”

Rita: “Pitäisi olla kokemusta parisuhteista, hyvistä ja huonoista suhteista. Ja ennen kaikkea pitää tutustua itseensä.”

Aki: “Meillä on tähän hyvä vinkki. Viiden viikon viinidieetti.”

Akin ja Ritan viiden viikon viinidieetti

A&R: “Me oltiin ensimmäiset viisi viikkoa kuin lomalla, puhuttiin ihan kaikesta, juotiin valkoviiniä ja kaivettiin oikein urakalla luurankoja kaapista. Puhelimet auki pöydällä ja käytiin läpi exät ja kuvat ja jutut mitä niihin liittyi. Ja sovittiin asioita. Välillä tarina meni aika paksuksi. Rakasteltiin intohimoisesti ja sit taas juteltiin.”

Aki: “Se oli hienoa, koska voitiin lähteä täysin puhtaalta pöydältä. Tiedämme toisistamme kaiken. Nyt jos Rita näkisi että on tarve mennä vieraisiin, mä kokisin että minä olen tuottanut pettymyksen. Jos Rita rakastuisi toiseen mieheen, kättelisin kaverin ja siirtyisin sivuun. Ei ketään voi omistaa. Vain omalla rakkaudella voi toista kantaa.”

Rita: “Ympärillä on tuttuja, jotka elää kulisseissa. Ihmettelen välillä, mikseivät lähde ja tavoittele parempaa.”

Aki: “Mä oon niin onnellinen, että oon nelikymppinen, mulla on hyvä arki, elämä, tää parisuhde ja joka aamu herään kiitollisena. Uskon korkeampaan voimaan joka heijastaa omaa elämää, jos uskaltaa ottaa elämältä kasvun vastaan. Mulla ei ole varaa tuomita ketään, koska oon itse tehnyt niin paljon virheitä.”

Aki: “Mulla on ystävä ja mentori, Taisto Sorvi, joka auttaa ja jakaa viisauttaan. Hänen kanssa näitä juttuja käydään läpi. Teen myös uutta moottoripyörää, jonka teema on Old Hammer. Uskon, että vanhassa on paljon viisautta. Jokainen rakentamani moottoripyörä edustaa senhetkistä elämääni ja jonain päivänä käyn ostamassa ne elämänpalaset ympäri maailmaa takaisin omaan talliin.”

Rita: “Meillä on monia asioita, jotka yhdistää, siksi tämä toimii niin hyvin. Meillä ei ole, tai ei aseteta itsellemme mitään rajoituksia. Molemmat osaa elää tätä elämää ja hetkeä. Meillä on samanlaiset kemiat ja ollaan monella tapaa samanlaisia, vahvoja persoonia. Jos olisi suuri ero, olisi raskasta jos joutuisi jatkuvasti kumppania nostamaan tai itseään pienentämään.”

Aki: “Gladiaattoriporukassa muut huomasi, että meidän rakkaus on niin suuri ettei toista tarvitse mitenkään kahlita tai hallita. Iso luotto, niin isot paalut pelissä ja niin paljon menetettävää. Voisin päästää Ritan pois vaikka vuodeksi, eikä mun tarvitsisi miettiä yhtään. Oon odottanut tällaista suhdetta. Rita on iso vahva luonne.”

Rita: “Kun ei tarvii mitään esittää eikä rykii. Olen suora enkä peitä mitä mieltä olen. Sanon, että se on nyt näin miten musta tuntuu tämä asia. Aki ihastui siihen, että mulla on mielipiteitä ja kerron ne. Ei ollut tottunut semmoiseen.”

Aki: “Tää kehittyy koko ajan oikeaan suuntaan. Ensimmäiien kahden vuoden riidat on käsitelty. Me kasvetaan koko ajan. Särmät hioutuneet, mutta ne samat kulmakivet jotka siellä alussa  viinidieetin aikana laskettiin, on edelleen pysyny.”

Jos sä johonkuhun ihastut, niin älä ny ala sitä muuttaa!

Rita: “Jos sä johonkuhun ihastut, niin älä ny ala sitä muuttaa! Kaikki lähtee omasta onnellisuudesta. Ei kukaan toinen jaksa sua jos et ole itsesi kanssa onnellinen. Ei voi myöskään roikkua toisen hyvyydessä tai itsetunnossa. Ne pitää olla itsellä kunnossa. Suhteessa pitää tasapuolisesti saada ja antaa energiaa. Seksielämä pitää molempia tyydyttää. Me on sovittu, että jos toinen haluaa jotakin kokeilla, niin se pitää sanoa. Tässä on molemminpuolinen arvostus ja kunnioitus. Ei siis voi myöskään vetää toista johonkin vastoin tahtoa. Ja sit tärkeää on huumori ja hauskuus. Ja omat sanat jutuille.”

Aki: “Pitää olla yhteisiä ja omia tavoitteita. Tehdään yhdessä ja tehdään omia juttuja. Ja opitaan elämän tuomasta kasvusta. Monet ei opi siitä miten elämä kolhii. Myös parisuhteen sisällä siitä pitää oppia. Kun riita on käsitelty, niin se on siinä, ei palata. Pitää olla sama arvomaailma. Meillä se on urheilullinen ja liikunnallinen. Versus jollakin toisella voi olla maanläheinen, lapsikeskeinen tai muuta. Mitä enemmän yhteisiä intressejä, sen parempi. Ja sitten, jokaisella on oma paikka jossa ajatella omia juttuja. Mulle se on kiikkustuoli terassilla.”

Rita: “Ja mulle jumppasali. Aki ei ensin tajunnut tätä. Siellä kuluu aikaa, koska se on liikunnan lisäksi mulle muutenkin tärkeä paikka. Me käydään salilla omilla autoilla koska meillä on ihan eri tempo. Aki tulee ja tekee treenin ja kun se on valmis, mä oon vasta lämmitellyt. Mut on hienoa kun voi oppia toisesta ja toiselta.”

Rita: “Ihailen Akissa suoruutta, joka monelta puuttuu. Joskus voisi olla vähän pehmeämpi… Aki saa aikaan, hän ei lässytä. Tehdään eikä puhuta. Aki luo ihailua, on innostava ja hyvä ihmisten kanssa. Aki ei kestä pahaa energiaa eikä höpinää. Siinä mielessä minä siedän enemmän ja annan itsestäni.”

Aki: “Rita osaa ottaa ihmiset ja antaa sitä mitä kulloinkin tarvii. Osaa ottaa huomioon. Hän on vahva, ei tarvitse pönkittää. Yhdessä meillä on upea energia joka ottaa tilan. Jotkut tulkitsee sen ylimielisyytenä.”

A&R: Meidän gladiaattorihahmot kuvastaa meitä hyvin. Turbo on aina positiivinen, voitti tai hävisi. Ja huumorimiehiä jopa siinä määrin, että kaikkia juttuja ei vastustajien pokka kestänyt. Laser on naisellinen, mystinen ja positiivinen. Kun laser tulee volteilla kehään, yleisö on haltioissaan.

Haastattelijana Sanna

Akin ja Ritan sivuilla lisää esim. hyvinvointibussista ja valmennuksista: www.ritaki.fi
Jutun kuvat Ritan luvalla Ritan Instagramista poimittuja.

 

 

 

Liity Lipstick Mafiaan!

Lady Lipstick haluaa kutsua sinut mukaan eliittijoukkoomme! Saat ensimmäisenä tiedon kaikesta uudesta sekä upeita etuja meiltä ja partnereiltamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *