NE – kuukautiskirja on kirjoitettu, jottei kenenkään tarvitsisi enää hävetä omaa kehoaan. Tieto ja huumori ovat parhaat työkalut häpeää ja pelkoa vastaan, sillä tietämättömyys on häpeän toinen nimi ja nauru on naisen vapauttaja.

Kuukautiskirja on suunnattu kaikenikäisille ihmisille, sillä jokainen voi oppia uutta toisen ihmisen kokemuksista. Ihan riippumatta siitä, onko itsellään kuukautisia, kuinka helpot tai kivuliaat omat kuukautiset ovat tai kuinka nolostellen itse suhtautuu ihmisen kehollisuuteen.

Kuukautiskirja on kepeä ja kaunis, jotta siihen on jokaisen mukava ja turvallinen tarttua. Kuukautisissa ei tarvitse olla mitään ällöttävää! Päinvastoin: kirja opettaa lempeää ja hyväksyvää suhdetta omaan kehoon ja hyväksyvää katsetta toisten ihmisten kehoja kohtaan.

NE – Kuukautiskirja uskoo kokemusten jakamisen voimaan. Kirjaa varten on haastateltu suurta joukkoa erilaisia ihmisiä lapsista vanhuksiin, erilaisia etnisiä vähemmistöjä, vammaisia ja ihmisiä eri sukupuolista. Muutenhan voi olla, että luulisimme oman kokemuksemme olevan yleispätevä tai että luulisimme olevamme ainoat, jolla on ollut noloja sattumuksia ja pöljiä väärinkäsityksiä.

Kirjassa on kaksi osaa. Ensimmäinen ”Oma kroppa haltuun” on kirjoitettu, koska oman kehon omanlaisuudesta, sen kyvyistä ja taidoista nauttiminen on helpompaa, kun tuntee oman anatomiansa ja syyt kehon toimintojen takana.

NE – Kuukautiskirja antaa välineet ja sanat tutustua omaan kroppaan ja ottaa se haltuun: ”Mitä ovat kuukautiset? Miksi ja milloin kuukautiset tulevat? Millaiset ovat keskivertokuukautiset? Mitä kehossa tapahtuu kuukautisten aikana ja niiden välissä? Miten kuukautisiin tulisi suhtautua? Miten hoitaa kuukautiskipuja, millaisia kuukautissuojia on olemassa ja mikä on paras kuukautislohturuoka?

Kirjan toinen ”Asenne on aseemme” on kirjoitettu, koska kuukautiset eivät ole vain kasa ruumiintoimintoja. Menkat on merkityksiä täynnä. Kuukautiskirja kertoo eri tavoista suhtautua kuukautisiin ja vahvistaa siten jokaisen kykyä valita itse oma tapansa taistella hyvän elämän puolesta. Entä jos kuukautisista voisi puhua ja vitsailla kuin mistä tahansa muustakin jokapäiväisestä?

Kuukautiskirja muistuttaa myös, miten merkittävä ihmisoikeuskysymys hyvin hoidettu kuukautishygienia ja kuukautispositiivisuus on. Tutkimusten mukaan kehitysmaissa tytöt saattavat joutua olemaan kuukautisten takia poissa koulusta jopa 20 prosenttia koulupäivistä. Tämä vaikuttaa koulumenestykseen ja jatko-opiskelumahdollisuuksiin ja sitä kautta koko maailman tulevaisuuteen.

NE – Kuukautiskirja on ainutlaatuinen teos kaikenikäisille suunnattuna yleistietokirjana kuukautisista. Keho muuttuu iän myötä ja tiede tuottaa uutta tietoa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta itsestään.

Jokaisen ihmisen keho on fantastinen mysteeri. Koskaan et tiedä kropastasi kaikkea, sillä ihmisen kehon yksi ehdottomasti parhaita puolia on se, että se muuttuu alati. Ulkonäkökin muuttuu, mutta eritoten se, miltä vartalon sisällä tuntuu. Hormonit muuttuvat, tunteet muuttuvat. Umpirakastuneen ihmisen kroppa on ihan eri tavalla viritetty kuin vaikkapa masentuneen.

Koska useimpien meidän elämään mahtuu monenlaisia vaiheita, voi ottaa alati ilon irti siitä, että saa tunnustella elämäntilanteen ja tunteiden vaikutusta omaan kehoon. Kuukautiset ovat monella tavalla hyvinvoinnin heijaste. Nainen voi olla ihan terve, vaikka kuukautiskivut olisivat niin rajut, että taju lähtee. Mutta toisaalta oikein rääkätty mieli ja kroppa saattavat lopettaa kuukautiset kokonaan: voimat eivät enää riitä menstruointiin. Kuukautisten kuulostelu ja tunnustelu on yksi tapa pysyä kärryillä siitä, missä elämässä mennään. Kannattaa olla kiitollinen siitä, jos sinulle on annettu tämä peili.

Keholla on hämmästyttävä kyky tuottaa nautintoa. Se osaa loikkia, tanssia ja vaikka synnyttää, joka on sentään aika hard core –toimintaa. NE – Kuukautiskirja kehottaa kiittämään omaa kroppaa joka päivä. Silittämään sitä – silittämään sinua, sinä ihana ihminen!

Rosa ja Sanna

Liity Lipstick Mafiaan!

Lady Lipstick haluaa kutsua sinut mukaan eliittijoukkoomme! Saat ensimmäisenä tiedon kaikesta uudesta sekä upeita etuja meiltä ja partnereiltamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *