Allt du har velat veta om DET, men inte har kunnat med att fråga

Rosa Meriläinen och Sanna Seiko Salo
DET – Mensboken
Illustrationer: Jutta Kivilompolo

Har du hört talas om menshydda eller Vagina Kung Fu, och vet du hur man besvarar skrattretande fördomar om mens? Menstruationen är fortfarande förknippad med oväntat mycket vanföreställningar, skam och tigande, trots att den är en del av vardagen för en kvinna och hennes närmsta krets. DET är en absorberande, medelstor och blodröd bok för unga och gamla, kvinnor och män. I boken går man igenom mensmyter, mensskam, hur man har förhållit sig till mens under olika tider och i olika kulturer, de bästa menshistorierna, minnen och missöden. I bokens berättelser tar vi kontrollen över mensen med hjälp av Excel, vi lär oss steg för steg hur man använder en menskopp och går igenom hela menstruationens livscykel: före, under och efter. DET svämmar över av erfarenhet, frispråkighet och djärv humor, men också viktig information och rivande av tabun. DET fungerar förutom som faktabok också som diskussionsöppnare och som underhållning.

I boken finns gott om illustrationer, enkäter och frågelekar som kan delas på sociala medier samt länkar till sociala medier. Gammal reklam från de traditionsrika mensskyddsfirmorna ger perspektiv på hur attityder förändrats, och grundaren av den finländska menskoppfirman Lunette berättar om de nya vindarna kring mensskydden. Vad vet män om mens och hur visar sig DET för dem? Det får vi också veta i boken. Rosa Meriläinen och Sanna Seiko Salo tar upp ämnet ur alla möjliga vinklar − och ger också helhjärtat av sig själva.

Rosa Meriläinen är en författare från Tammerfors och ledare för Feministiska tankesmedjan Hattu (= hatt). Sanna Seiko Salo är en medelung gympingentusiast och upplevelseplanerare som är utbildad till diplomingenjör. Duon driver tillsammans bloggen Lipstick Mafia, som tar upp och pysslar med teman kring kvinnors sexualitet.

Utgivare: Karisto Oy, P.O. Box 102, 13101 Tavastehus, Finland.

För mer information: www.karisto.fi eller tiina.laaksonen@karisto.fi.

 

Liity Lipstick Mafiaan!

Lady Lipstick haluaa kutsua sinut mukaan eliittijoukkoomme! Saat ensimmäisenä tiedon kaikesta uudesta sekä upeita etuja meiltä ja partnereiltamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *