Sanotaan, että jollet mittaa, et voi johtaa. Koska minulla on ollut sellainen olo, etten ole kuparikierukan laiton jälkeen ollut johtavassa asemassa mitä menkkoihin tulee, tätä täytyi kokeilla. Kuukautiskukupilla ja excel-taulukolla muutetaan mielikuvat tiedoksi. Tietoa pystyn käsittelemään. Halusin tietää kuinka paljon on paljon, kuukautisverestä puhuttaessa. Ajattelin, että kun tiedän minkä verran verta tulee keskimäärin, osaan paremmin varautua eikä koko ajan tarvitse olla pikkaripyykillä. Olen nimittäin päättänyt kupin jälkeen ottaa haltuun Menkkapikkarit eli Menkkarit! Heitän kaikki rumat ja kulahtaneet pois ja kuljen luottavaisin mielin juuri niissä pöksyissä kuin haluan. Mutta ensin mitataan ja otetaan homma haltuun.

Googlasin tätä verimäärää. Lähteistä keskimäärin normaali vuoto olisi 2,5 ruokalusikallista per kuukautiset! Kuulostaa ihan naurettavan vähältä. Joten kysyin naisporukan WhatsApp-ryhmässä. Meneekö tuohon keskivertoon? Vastaajia oli 10 ja lopputulos meni aikalailla 50/50. Nimittäin niin, että puolet sanoi että menee tuohon ja loput että reilusti yli. Jollakin menkat oli jäänyt lähes pois hormonikierukan myötä. Hajontaa siis löytyy, mutta mikä mielenkiintoista, “normaaleja” menkkoja tuntuu olevan vähän. Jälkeenpäin tajusin, että tuossa määrässä puhuttiin nimenomaan veren määrästä, eikä koko vuodon määrästä.

“All hell breaks loose. Ohi on tullut. Pikkareissa on enemmän verta kuin kupissa. Perkele.”

Tässä Menkkaexcel:

menkkaexcel

Lunette -kuukautiskupin sivuilla kerrotaan, että menkat koostuvat verestä, kohdun limakalvosta sekä valkovuodosta. Ja yksien menkkojen aikana vuotoa tulee keskimäärin 3 kupillista, eli noin 100ml. Toinen lähde sanoo, että normaalin vuodon yläraja on 80ml. Googlaamalla lisää selviää, että veren osuus normimenkoissa olisi noin 35-40ml. Eli noin kolmasosa-puolet.

“Note to self: kuukautispakkiin kynsiharja.”

sanna-menkkaexcel

Minun tapauksessa kokonaismäärä oli 172ml (kupilla mitatut) ja tuosta verta ehkä noin 60-80ml. Kaiken järjen mukaan menkkani ovat siis runsaat. No niin, tulipa todistettua. M.O.T.

“Yritän viisi kertaa, en saa kuppia enää paikalleen. Pakko mennä leipomaan synttärikakku, joten vaihdan tampooniin.”

Olisin kuitenkin veikannut paljon reilumpaa loppusaldoa, mikä kertonee siitä, että mielikuvamme ovat toisinaan todellisuutta värikkäämpiä. Tiedättekö, olet siellä vessassa ja olo on “eisaatanatätävertaonkaikkialla!” ja kuitenkin mitattuna määrä on ruokalusikallinen? Tuona kyseisenä “toisena päivänä” (Tuesday, bloody Tuesday, 110ml) homma oli kyllä kaikkea muuta kuin hallussa. Siitä huolimatta, palaverit vedetään ja hommat hoidetaan, epäröimättä ja itsevarmasti. Jollakin ihmeellisellä alkuvoimalla kaiketi.

Loppuun pieni pohdinta. Naisella kypsyy keskimäärin 400 munasolua, jos menkat tulevat säännöllisesti, kestää noin 5 päivää eikä taukoja ole, tämä tarkoittaa että elämästä yli 5 vuotta on kuukautiset. Itse haluan elää täysillä nämäkin viisi vuotta. Siksi, haltuunotto.

Lady Lipstick

Liity Lipstick Mafiaan!

Lady Lipstick haluaa kutsua sinut mukaan eliittijoukkoomme! Saat ensimmäisenä tiedon kaikesta uudesta sekä upeita etuja meiltä ja partnereiltamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *