Starttaamme aamuvarhaisella Sanna Seiko Salon kanssa Lipstick Mafian kehumatkalle kohti Juupajokea ja Lunetten toimistoa.

Lunette on Heli Kurjasen perustama kansainvälinen yritys: kuukautiskuppibisneksen markkinajohtaja Euroopassa – eikä muillakaan mantereilla kehnosti mene. On sanomattakin selvää, että fanitamme Kurjasta käsi lipassa ja huuli pyöreänä. Tekijänaisia!

img_2403

Heli Kurjanen perusti yrityksensä kotihoidontuella ollessaan, naisyrittäjälainan turvin, kehitettyään ruutupaperille oman kuukautiskuppimallinsa. Kurjanen oli kotona valittanut miehelleen netistä tilaamansa kuukautiskupin virheistä. Mies oli todennut, että tee itse parempi. Ja hän teki.

Ensimmäinen prototyyppi syntyi omaa anatomiaa tarkkailemalla. Onneksi se toimi myös muille naisille, sillä toiseen tuotantosarjaan ei Kurjasen mukaan olisi enää ollut varaa. Nyt Kurjanen työllistää useita upeita naisia, joista me tapasimme Luneten toimistolla Eija Tiittasen, Mira Mäkelän, Mari Lappi-Kaipion, Meri Virtasen ja Vilma Klemetin.

img_2363

Matkalla Juupajoelle ehdin puuskahtaa, että tämähän on keskellä ei mitään ja jotenkin se Juupajoki jo ihan paikannimenäkin vähän naurattaa. Nauravaisia olivat Lunetten naisetkin. Toimitusjohtaja oli hakenut Pirkanmaan parasta mustikkakakkua tarjolle ja cappuccinot ilmestyivät pöytään.

Lunetten monikielisillä nettisivuilla toimii innostunut yhteisö valmiina jakamaan iloaan ja pohdintojaan kuukautisista. Lunetten snapchatissa teinit kysyvät neuvoa kuin minun sukupolveni Suosikin palstalta aikanaan, sillä Lunetten naiset ovat ammattilaisia kuukautisista puhumisessa.

He tietävät miltä kuukautiset tuoksuvat: raudalle. Keskustelimmekin vuolaasti siitä, miten siteessä kuukautiset haiseekin erilaiselta kuin kupissa. Makealle? Siteessähän tuoksuu kaikki muukin erite kuin veri ja se kaikki alkaa ikään kuin käymään – kuten tamponissakin.

Kuukautisten asiasanoiksi valitsen kuunneltuani Lunetten naisia: sisäinen voima, rautanauta, metalli ja teräs.

img_2372

Lunettelaiset arvioivat, että äitiyden myötä moni on joutunut tutustumaan emättimeensä paremmin: että missä se kohdunkaula on. ”Tulee siitä varmempi ja naisellisempi olo, kun on tutustunut paremmin omaan kroppaansa ja oppinut koskettelemaan itseään”, he lupaavat.

Vaikka olisi synnyttänytkin, sitä oppii tuntemaan itseään paremmin oppiessaan käyttämään kuppia ja tuntemaan viimeistään sitä myöten miltä oma emätin tuntuu käteen. ”Sitä oikein tajuaa, minkälaisen voiman päällä istuu”, yksi Luneten naisista kiteytti. ”Monelle naiselle emätin on niin kuin musta aukko. Ja sitten kun sitä kosketellaan, niin ihmetellään kuuluuko sen olla tällainen, että täällä on jotain nystyröitä.”

Jenkeissäkin suosituin tamponi on asetintamponi, jonka ansiosta ei tarvitse millään tavalla koskea omaa vaginaansa. ”Sehän on siistimpää, mutta eihän se ole hyvä, jos ei voi koskea itseensä.” ”Onko normaalia, jos on valkoista ainetta emättimessä”, saattavat nuoret kysyä lunettelaisilta. ”Ihmisten kannattaisi vain tutustua omaan emättimeensä, kosketella ja katsella.”

img_2383

Heli Kurjanen kertoi kiinnostuneensa kuukautiskupista ollessaan kestovaippayrittäjä. Kurjasenkin ensimmäinen reaktio kuppiin oli ollut ”yäk”. Hän oli kuitenkin jäänyt miettimään selitystä reaktiolleen ja päättänyt tutustua asiaan.

”Ennen kun tulin tänne hommiin, niin mietin että miten tästä asiasta oppii puhumaan toisille ihmisille neutraalisti, ilman että se on liian henkilökohtaista. Mutta siitä on tullut asia asioiden joukossa. Ei se ole enää ollenkaan vaikea asia puhua. Kun puhuu vaan.”, yksi Lunetten naisista kertoi. Ja kaikki komppasivat nauraen tarinaa Lunetten toimistolla vessaremonttia tehneistä remonttimiehistä, jotka kuuntelivat heitä korvat punaisina ja kertoivat kylillä, että siellä ne puhuu kyllä hurjia.

Lunetten toiminnassa ei olekaan olennaista pelkästään kuukautiskuppi, vaan naisten koko ideologia: kropassa ei ole mitään hävettävää ja että on arvokasta, että he voivat olla mukana vapauttamassa kehitysmaiden tyttöjä, jottei näiden tarvitse mennä vajaan piiloon menkkojen aikana.

img_2385

Suomessakin kuukautistabu murtuu ryskyen. Kurjanen kertoo, miten vielä kaksi vuotta sitten oli vaikea saada julkisuuden ihmisiä puhumaan kuukautisista, vaikka tavallisilla ihmisillä on kuukautisista paljon sanottavaa ja keskustelemisen tarve. Lunetten naiset ovat huomanneet esimerkiksi messuosastolla, että miehiä ja poikia haluttaa tietää lisää kuukautisista: ” Me ollaan huomattu messuilla, että miehet on älyttömän kiinnostuneita, ne haluaa tietää miten kuppi toimii ja haluaa tietää kuukautisista. Joskus sille miehelle on messuilla helpompi myydä kuppi kuin naiselle. Että joillekin naisille kuukautiset on välttämätön paha, jota ei halua edes ajatella.”

Messuilla joskus vanhemmat vie kauhistuneena lapsiaan pois Lunetten messuosastolta, aivan kuin kuukautisissa olisi jotain epäsopivaa. Koska opin Lunetten naisilta, että pojillekin kannattaa puhua kuukautisista ihan alusta asti, esittelin kaunista keltaista kuppia kymmenenvuotiaalle pojalleni heti kotiinpäästyäni. Kuukautisista puhumisen ammattilaiset kertoivat, miten kahdeksanvuotiaat pojatkin kyselevät miten kuppi toimii, kun heille vain on valmis antamaan tietoa. ”Niitä naurattaa välillä ja sitten he taas kyselevät lisää, mutta totta kai pojat tarvitsee sitä tietoa siinä missä tytötkin. Ei naisten pidä ylläpitää sellaista, että tämä on tyttöjen juttu, eikä teidän poikien tarvitse siitä mitään tietää.”, lunettelaiset muistuttavat.

”Meillä on kuukuppeja kotona joka paikassa. On sohvannojalla, on keittiönpöydällä, just löytyi sängystäkin. Tulee työt kotiin.”

img_2408

Lunette on kehitellyt yhdessä Frantsilan yrttitilan kanssa kahta eteeristä öljyä, joista toinen auttaa vuosisataisen tiedon perusteella PMS-oireisiin, toinen kuukautiskipuihin. Opin, että kuukautiskierto voi vaikuttaa siihen, mitkä tuoksut ylipäänsä voivat tuoksua hyvältä, mitkä eivät. Tällä hetkellä joogankaltaiset vaihtoehtoiset kivunlievityskeinot ovat nousussa, sillä monia ärsyttää syödä ibuprofeiinia suuria määriä joka kuukausi. Parhaita vinkkejä on hyvä jakaa!

Jokainen voi ryhtyä kuukautistukihenkilöksi, kun vain kertoo ihmisille ympärillään, että minun kanssani voi kuukautisista puhua. Lipstick Mafia suosittelee kuukautisista puhumista, sillä naisen keho on kaikkialta kaunis ja hyvä.

Rosa Meriläinen

Lipstick Mafia

Heli Kurjasen kehu nyt nähtävissä Lipstick Mafian Youtube-kanavalla!

Liity Lipstick Mafiaan!

Lady Lipstick haluaa kutsua sinut mukaan eliittijoukkoomme! Saat ensimmäisenä tiedon kaikesta uudesta sekä upeita etuja meiltä ja partnereiltamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *